Dietetyka w kosmetologii – coaching żywieniowy

Interesuje Cię tematyka związana z zasadami żywienia oraz przygotowywaniem posiłków zgodnie z normami zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze?

Wybierz tę specjalność, a zdobędziesz kompleksową wiedzę z zakresu żywienia.

Istotnym elementem zdrowego i racjonalnego żywienia są: jakość, ilość i kaloryczność spożywanych w ciągu dnia posiłków oraz regularność ich przyjmowania. Stan zdrowia zależy w dużej mierze od naszych codziennych wyborów. Jeśli chcesz podejmować dobre, a zarazem smaczne wybory, jeść różnorodnie i zdrowo zapoznaj się z naszą ofertą.

Wybór specjalności wyposaży Absolwenta w:

  • kompleksową wiedzę teoretyczną oraz praktyczną w zakresie zasad racjonalnego odżywiania,
  • umiejętności planowania i opracowywania jadłospisów zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania, profilaktyki chorób żywieniowo zależnych oraz nowoczesnych metod kulinarnych,
  • opanowania umiejętności sporządzania zestawów potraw dla grup klientów o szczególnych wymaganiach żywieniowych.

Ponadto, Absolwent podczas warsztatów kulinarnych nabędzie umiejętność przygotowywania potraw oraz zapozna się z produktami i półproduktami  zdrowej i ekologicznej kuchni (slow-food).

PROGRAM SPECJALNOŚCI OBEJMUJE: 

  1. Przedmioty podstawowe:
    1. BIOCHEMIA – w szczególności biochemia żywienia, czyli jak poszczególne składniki pokarmowe (białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, makro- i mikroelementy) wpływają na funkcjonowanie organizmu,
    2. FIZJOLOGIA – w szczególności fizjologia układu pokarmowego i skóry oraz wpływ składników pokarmowych na stan skóry i jej przydatków; Znaczenie hormonów i  regulacji hormonalnej,
    3. BIOLOGIA –  skala Lalonde’a, podstawy genetyki, uwarunkowania genetyczne w odniesieniu do diety, żywienie jako jeden z elementów profilaktyki chorób cywilizacyjnych,
    4. DIETETYKA – wartość energetyczna pożywienia, rola składników pokarmowych – białka, tłuszcze, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, cholesterol, węglowodany, błonnik pokarmowy, składniki mineralne, równowaga kwasowo-zasadowa, woda, bilans wodny, witaminy, podział produktów spożywczych na grupy, bilans energetyczny organizmu, podstawy zasad racjonalnego żywienia, piramida żywieniowa, podstawy planowania żywienia.
  1. Przedmioty specjalistyczne:
    1. Sposób żywienia i jego ocena, planowanie jadłospisów
    2. Schorzenia powstałe na tle błędnego żywienia. Dietoterapia.
    3. Trendy żywieniowe, żywność funkcjonalna i suplementy diety, profilaktyka zdrowotna.
    4. Toksykologia i higiena żywności, technologia przetwarzania żywności.
    5. Nowoczesne metody przyrządzania potraw, warsztaty kulinarne.

Organizacja studiów na kierunku Kosmetologia

w roku akademickim 2019/2020 – studia stacjonarne

Specjalności Forma  Czas trwania Studia  Uzyskany tytuł
Odnowa biologiczna Stacjonarna

3 lata

6 sem.

 

 STACJONARNE:

Studia stacjonarne są organizowane przez 4 dni w tygodniu:
od poniedziałku do czwartku

Licencjat

Dietetyka w kosmetologii – coaching żywieniowy 
Trener zdrowego stylu życia

Organizacja studiów na kierunku Kosmetologia

w roku akademickim 2019/2020 – studia niestacjonarne

Specjalności Forma  Czas trwania Studia  Uzyskany tytuł
Odnowa

biologiczna

Niestacjonarna 3 lata

6 sem.

NIESTACJONARNE

Studia niestacjonarne są organizowane w weekendy
(piątek od 16.00, sobota i niedziela lub sobota, niedziela, poniedziałek od 16.00)
10 spotkań w semestrze

Licencjat
Dietetyka w kosmetologii –coaching żywieniowy
Wizaż i stylizacja 
Trener zdrowego stylu życia